Pensaiden ja puiden leikkaus

Koristepensaiden ja -puiden leikkaustarve ja leikkaustapa vaihtelevat eri lajien välillä. Lisäksi pitää tietää myös, milloin leikkaukselle on oikea ajankohta. Joitakin kasveja ei leikata ollenkaan.

Me autamme sinut alkuun leikkuutyössä tai teemme sen puolestasi. Muistathan, että myös huoltoleikkuutöistä voi hakea kotitalousvähennyksen. Hinnasto

Miksi koristepensaita ja -puita leikataan?

Leikkaamisen tarkoituksena on hoitaa kasveja sekä vaikuttaa niiden kasvuun ja kehittymiseen. Hoitoleikkauksilla ohjaillaan kasvin kokoa ja muotoa haluttuun suuntaan, sekä korjataan rakennevikoja.

Usein varsinkin kukkivien pensaiden hoitoleikkaukset unohdetaan. Tällöin pensaan kukinta vähenee ja koristearvo laskee. Vanhempia kasveja voidaan nuorentaa leikkaamalla, jolloin saadaan palautettua niiden koristeellisuus.

Pensaiden leikkaus

Harvennusleikkauksessa poistetaan kuivat, vahingoittuneet ja vanhimmat oksat sekä ohjataan kasvua poistamalla väärään suuntaan kasvavat oksat. Harventavaan leikkaamiseen vaikuttavat kasvin kukinnan ajankohta sekä kasvutapa. Alasleikkuulla voidaan uudistaa keväisin alhaalta kaljuuntuneet ja ränsistyneet pensasaidat ja massaistutuksien pensaat. Säännölliset hoitoleikkaukset ovat useimpien koristepensaiden kohdalla parempi vaihtoehto, sillä alasleikkaus on raju toimenpide, eivätkä kaikki lajit sitä kestä.

Puiden leikkaus

Pääsääntöisesti koristepuiden leikkaustarve on koristepensaita vähäisempää, puita on tärkeä leikata jo nuorena. Hoitoleikkaukset aloitetaan noin 2-3 vuoden kuluttua istutuksesta. Näin voidaan rakennetta korjata aiheuttamatta suuria leikkaushaavoja. Väärä leikkaustapa saattaa vaurioittaa puuta vakavasti sekä tuhota puun luonnollisen kasvutavan. Puiden luonnollisen kasvutavan ja muodon säilyttäminen tulee huomioida myös leikattaessa. Puiden typistäminen ei ole hoitoleikkuuta.

Hedelmäpuista vain omenapuu tarvitsee vuosittaista leikkausta, jos haluaa hyvän mallisen puun. Toki omenapuun voi isossa pihassa antaa kasvaa suureksikin, mutta silloinkin tarvitaan latvusta harventavaa leikkausta.